
 

 

 
Vietnam Request for Application (RFA) - Frequently Asked Questions (FAQs)  
 
Question 1: Country and Geographic Eligibility 
 
Question 1: Can I propose research in countries other than Vietnam?  

Answer 1a: No, this RFA is strictly targeting Vietnam. As stated in section 2 of the RFA, 
LASER PULSE “calls for innovative research and associated research translation focused 
on development challenges within three development sectors in Vietnam. These 
comprise: Air Pollution, Water Pollution and Small and Medium Enterprise 
Competitiveness. 

Question 1b: Will LASER consider and accept Applications for research in countries 
outside Vietnam?  

Answer 1b: LASER PULSE will only accept Applications focusing on Vietnam. 
 
Question 1c: Are there other opportunities for research funding from LASER PULSE 
outside of Vietnam?  

Answer 1c: There will be opportunities for funding in other USAID Interest Countries in 
the course of LASER’s period of performance. In particular, there is an anticipated global 
round opportunity in the year 2021. Details will be sent to LASER PULSE Network 
members. 

 
Question 2: Eligibility and Leadership  
 

Question 2a: What institutions are eligible to submit an Application for 
this call? Answer 2a: As stated in the RFA in section 3.3, researchers based at 
Higher Education Institutions (HEIs) in Vietnam and the United States (US) 
are eligible to submit an Application. Lead researcher(s)/Principal 
Investigator(s) (PIs) from institutions outside of Vietnam must partner with a 
researcher(s) in Vietnam.  
There is an exemption for Vietnam such that Researchers based at 
government research institutes are eligible to apply. In Vietnam, government 
research institutes and public universities are considered quasi-government 
agencies. This means that their key personnel are appointed by the Government 
of Vietnam (GVN) and their office space (including some facilities) is provided 
by the GVN; however, they are allowed to implement grants/contracts from 
non-GVN sources to generate revenue for most of their staff/employees. 
 
Note: All researchers must register in the LASER PULSE Network. Please 
click here (or go to https://stemedhub.org/groups/laserpulse/connect) to register 
in the LASER PULSE Network.  
 

 



 

 

 
Question 2b: Can an individual researcher submit an Application?  

Answer 2b: An individual researcher can submit an Application but he/she must be an 
employee at a higher education institution (HEI) or research institute in order to serve as 
the lead researcher or Principal Investigator (PI). Note: The lead researcher coordinating 
the research team and submitting the Application will be considered the PI by LASER 
PULSE. Additionally, the PI must partner with a development practitioner institution 
such as a non-governmental organization (NGO), civil society, the private sector, and/or 
local government entity as their translation partner. PIs will be required to provide a 
Letter of Commitment/(s) from the translation partner institution when submitting an 
Application.  

 
Question 2c: How do I find a translation partner to meet the institutional eligibility 
requirements?  

Answer 2c: It is up to the university lead researcher/principal investigator (PI) to find a 
translation partner. We encourage you to use your existing networks to identify a 
translation partner and consult the LASER PULSE network for practitioners that are 
registered LASER PULSE members at this link (or go to 
https://stemedhub.org/groups/laserpulse/connect). You must be a registered member to 
access the search functions.  

 
Question 2d: Can Higher Education Institutions (HEIs) in any other USAID Interest 
Country be a lead institution?  

Answer 2d: Only HEIs in the United States and Vietnam can be lead institutions. The US 
institution must collaborate with an eligible research translation partner/development 
practitioner (e.g., a non-governmental organization, civil society, the private sector, or a 
local government entity) and/or a local research institution). Section 3.3 of the RFA 
states, “Only academic researchers based at Higher Education Institutions, (see definition 
of HEI in Appendix 3 in the RFA that includes exemption for Vietnam)” 

 
Question 2e: Can I be a PI or Co-PI in more than one Application? Can a collaborator be 
included in more than one Application?  

Answer 2e: You can only submit one Application as a lead researcher (PI) but can 
collaborate on as many Applications as you would like. 

 
Question 2f: Can a researcher in a country other than Vietnam be a lead researcher/PI?  

Answer 2f: The lead researcher/PI can be based in or in the United States. Lead 
researchers and research translation partners, from institutions other than PI’s will be 
represented on a research team as Co-PIs. For the purposes of this RFA, a Co-PI is 
defined in Section 3.3. as “as a key member of the research team (who is not the PI) that 
also serves as the point of contact for their institution.'' An institution having more than 
one team member will specify their designated Co-PI”.  

 
 
 



 

 

Question 2g: Our team comprises researchers from Vietnam in addition to a US 
researcher. Would it disadvantage the team if the lead researcher were from the US?  

Answer 2g: No, a research team would not be disadvantaged due solely to the fact that 
they have a lead based in the US. US higher education institutions are eligible to apply. 
Furthermore, LASER PULSE will rate and select Applications on merit, according to 
how best they meet the two criteria of Broader Impacts and Research Merit. 

 
Question 2h: Can we include students in a proposed research project?  

Answer 2h: Yes, students can be included in a research project and can be members of a 
research team.  

 
 
Question 3: Collaborators  
 
Question 3a: Do applicants for this RFA need a partner in a US university?  

Answer 3a: Applicants are not required to partner with US universities but may choose 
to do so if they have a need for partnership. 

 
Question 3b: Will LASER PULSE initiate connections between applicants in 
Vietnam with other researchers in the US if they need such a partner?  

Answer 3b: LASER PULSE Network is a searchable database that researchers can 
use to connect with potential partners (researchers and practitioners). One must be 
registered to access the search functions (Please refer to FAQs Q.2a and Q.2c). 
 

Question 3c: Is there a requirement for interdepartmental collaboration? Otherwise, 
should a single department per institution propose a collaboration with a research 
translation partner?  

Answer 3c: We encourage inter-departmental or multidisciplinary collaboration 
within an institution and across institutions but it is not a requirement. However, 
each Application should have only one lead PI.  

  
Question 3d: Do we need a letter(s) of commitment from all Co-PIs and partner 
institutions? 

 Answer 3d: LASER PULSE only requires a letter(s) of commitment from a translation 
partner and does not require a letter of commitment from any additional partners. A 
template is provided as part of the RFA package. 

  
Question 4: Addressing Gender 
 
Question 4a: The research activities in my Application will impact men, women, and youth 
equally. How do I address the crosscutting theme of gender?  

Answer 4a: All Applications are required to address the relationship between the proposed 
research activities and gender. Prior to developing the Application, please review the gender 
analysis guidelines in Appendix 2. Applications should clearly reflect that the research team 
is fully aware of the gender considerations that are relevant for the sectoral focus, and 



 

 

specifically those that have shaped the proposed research study.  
 

Question 4b: Is gender analysis going to be scored?  
 

Answer 4b: Gender is an integral part of USAID/LASER PULSE funded 
Applications. Thus, it is included in the evaluation criteria in Section 4.12 under the 
Broader Impact criterion.  

 
Question 5: Funding, Indirect Cost Rate and Budget 
Template  
 
Question 5a: Is there a maximum dollar amount per Application?  

Answer 5a: As stated in the RFA in section 3.10: “LASER PULSE anticipates funding 
approximately 4-6 awards for a period of 12 to 24 months of research and translation for up 
to $250,000.00 USD per award. For this RFA we expect to award $1,000,000 in total funding 
across all awards”.  

 
Question 5b: If successful, can the funds be delivered to the translation partner or is it 
only the PI from HEI?  

Answer 5b: Purdue University will issue a sub-agreement directly to each partner 
involved in the research activities. 

 
Question 5c: What indirect cost rate should we use?  

Answer 5c: Purdue University uses a de minimis rate of 10% of modified total direct 
costs (MTDC) for sub-awards for indirect costs (IDC). A request for a higher indirect 
cost rate must have documented justification, such as an established NICRA. If the 
project has sub-awards, then indirect costs charged to your sub-awards are limited to 
be applied only to the first U.S. $25,000 of costs. 
 

Question 5d: What procedures should we follow if our institution requires indirect cost 
other than 10%? 

 Answer 5d: To request a higher IDC rate, the institution must provide documentation 
on an established NICRA rate above the 10%.  
 

Question 5e: Is the 10% IDC rate also related to the indirect costs on our project sub-
awards (from the host institution)? Does it relate to the IDC rate for the host institutions 
direct costs? 

 Answer 5e: In granting awards to lead institutions, Purdue University, allows 10% 
IDC or the established NICRA rate on MTDC, with IDC on sub-award amounts from 
the lead to other institutions limited to the first $25,000 of that sub-award. The IDC 
rates charged by sub-awardees to the lead institution are negotiated between the lead 
institution and the sub-awardee institution.  

 
 
 



 

 

Question 5f: Do I need to submit the Application through my institution’s official 
representative with financial authority? Do they need to sign off on the budget?  

Answer 5f: Each institution has its own regulations governing budgeting and related 
financial authorization. From Purdue University’s LASER PULSE perspective, if 
permitted by the Applicant institution, the signature on the Application budget may be 
that of the PI. However, the signature on the Application budget must be that of an 
official institutional representative with financial authority. 
 

Question 6: Research 
Translation  
 
Question 6a: How does LASER PULSE define “research translation”?  

Answer 6a: LASER PULSE’s model of research translation is called Embedded 
Research Translation, defined as, “an iterative co-design process among academics, 
practitioners, and other stakeholders in which research is intentionally applied to a 
development challenge”.  

 
Question 6b: Are Applicants required to focus on specific types of translation 
products? Additionally, is there a specified number or products or a threshold that 
determines successful research?  

Answer 6b.(i): Sections 1.3 and 3.9 of the RFA states that: translated research 
should result in a tangible product that is a required output of research translation. 
This could be a tool/device, report or document, multimedia product, or IT platform. 
This product should contain a policy brief or recommendation that leads to changes 
in legal, constitutional, funding, accountability, feasibility, or implementation 
mechanisms or a practice recommendation. Products could include a new 
agricultural production or processing method, education curriculum, guidebook, 
technical manual, training module, and planning tool.  
 
Applicants are encouraged to focus on specific types of translation products as 
outlined in the LASER PULSE research translation overview and training module. 
For more details, please click this link (or go to 
https://stemedhub.org/groups/laserpulse/File:/uploads/Translation_Overview.pdf  
 
Peer-reviewed journal articles, book chapters, abstracts, and traditional methods-
focused posters are not considered to be translated products. Products must be 
tailored to an audience and designed for use by an end-user.  

 
Answer 6b.(ii): There are no restrictions on how many and/or specific number of 
products required; however, a proposed product (policy, or practice) should align with 
the scope of the research. In some cases, a single, well-developed product with an 
audience and communication strategy is sufficient. In others, the project team might 
need to explore multiple channels at multiple levels with corresponding products for 
each.  
 



 

 

 
 

Question 6c: How do I anticipate what translation and dissemination will look like at the 
end of the project?  

Answer 6c. Planning and budgeting processes for translation and communication start 
at the beginning (when research activities commence) of a project. You can make much 
headway before your research has been completed. Work with your local partners to 
map out stakeholder group/s and figure out who you need to target. Some research on 
whom your audiences comprise will be beneficial in helping you figure out what their 
preferences and needs are. You can even engage them directly in your research process 
and provide updates as your research progresses. 

 
Question 6d. How do I anticipate the budget for translation and dissemination?  

Answer 6d: As you plan and design your research project, please consider what costs 
will go into implementing your research translation strategy. Do you need a dedicated 
staff member to manage and implement this process? How many stakeholder workshops 
will you convene and what types of costs may be required to hold them? Do you need a 
specialist to work with you on design and content? What experience do your partners 
have with budgeting for translation and dissemination? What materials do you anticipate 
producing and how much would those cost to produce, print, and distribute? Does the 
product that you are planning on have costs associated with it? Do you need to factor in 
travel to support dissemination? Consider these questions among your team to make 
sure you can accurately plan and budget for your translation and dissemination 
expenses.  
 

Question 6e: Can one engage more than one translation partner?  
Answer 6e: The LASER PULSE requirement is for at least one translation partner. 
However, the research team can engage more than one translation partner based on their 
needs. Please note that we will need a letter of commitment from each translation 
partner for each submitted Application. 
 

Question 6f: Would a university count as a translation partner? For instance, if a 
researcher wants to work with youth on an agro-entrepreneurial curriculum development 
program?  

Answer 6f: University partners are not considered as translation partners. Please see 
FAQs Q.6 and RFA Section 1.3 for examples of translation partners.  

 
 
 
 
 
 
 
 



 

 

Question 7: Required Training  
 
Question 7a: Are courses described in the RFA mandatory for all the Applicants? When is 
the deadline for completing the two training courses?  

Answer 7a: There are two courses: LASER PULSE Introduction to Embedded Research 
Translation and Gender Analysis in Research and Application. PI and co-PI(s) identified 
in the Application must have taken and passed both on-line trainings before submitting 
the Application. Other team members are also encouraged to take these training courses 
as they explain important concepts needed to develop a successful Application.  

 
Question 7b: Must all research team members take the gender course or only the principal 
investigator?  

Answer 7b: see question 7a above. 


